Tandvleesbehandelingen

Hoe ziet gezond tandvlees eruit? Gezond tandvlees heeft een roze kleur en ligt stevig om de tanden en kiezen. Merk je dat je ongezond tandvlees hebt? Dat kan, met onze tandvleesbehandelingen proberen wij de twee belangrijkste aandoeningen die de gezondheid van het tandvlees ondermijnen, weg te nemen. Het gaat hier om gingivitis en parodontitis.

Tandvleesbehandeling voor gingivitis

Gingivitis, een ander woord voor ontstoken tandvlees. Waar kan je een ontsteking aan herkennen? Vaak merk je de ontsteking op tijdens het poetsen van je tanden of tijdens het eten. Je hebt dan last van bloedend tandvlees. Het tandvlees slaat rood uit en lijkt gezwollen. Hoe wordt deze ontsteking veroorzaakt? Dit komt door bacteriën die plaatsvinden in de tandplak.

Hoe ziet de tandvleesbehandeling voor gingivitis er dan uit? Je zal geholpen worden door een van onze preventieassistenten of mondhygiënisten. Je gebit wordt vervolgens tijdens de behandeling goed gereinigd. Belangrijk hierin is dat je na één behandeling niet van je ontsteking af bent. Zo zal je uitgebreide instructies meekrijgen om je gebit zelf goed schoon te houden. Het is belangrijk dat je dit advies goed opvolgt. Doe je dit goed, dan zal binnen een paar weken de gingivitis verdwijnen en is jouw tandvlees weer gezond.

Tandvleesbehandeling voor parodontitis

Een ander probleem wat kan voorkomen is parodontitis, wat ontstaat als je gingivitis niet op tijd behandelt. Doe je dit niet, dan kan er onder bepaalde omstandigheden een ernstige ontsteking ontstaan. De ontsteking zit dan niet alleen in het tandvlees, maar breidt zich uit naar onder het tandvlees. Het veroorzaakt hier pockets en botafwijkingen rondom de kies. Het is dus belangrijk om je op tijd te laten behandelen aan gingivitis, zodat parodontitis voorkomen kan worden.

De behandeling voor parodontitis ziet er dan ook anders uit. De mondhygiëniste zal eerst een mondonderzoek moeten uitvoeren. Zo zullen er röntgenfoto’s gemaakt worden. Op basis hiervan kan zij samen met de tandarts vaststellen hoe diep de pockets zitten en hoeveel kaakbot verloren is gegaan. Wanneer dit is vastgesteld, zal het gebit gereinigd worden met speciale instrumenten. Dit zowel boven als onder het tandvlees. Verder is de instructie die je meekrijgt naar huis om je gebit zelf goed schoon te houden ook een stuk uitgebreider. Het is belangrijk dat dit goed wordt opgepakt. Dit omdat de gebitsreiniging en goede dagelijkse behandeling de ontsteking zal laten verwijderen. Het kaakbot zal niet meer terug gaan groeien, maar na de behandeling zal het gezonde tandvlees zich weer gaan hechten aan de tanden en kiezen.