De MRA: oplossing voor uw snurkprobleem

Van snurken wordt niemand blij. Het geluid kan soms zó sterk zijn, dat een partner, huisgenoten en zelfs buren er last van kunnen hebben. Wilt u àf van dat gesnurk? Het dragen van een Mandibulair Repositie Apparaat (MRA) kan helpen.

Wat is snurken?
Snurken kan ontstaan doordat de tong naar achteren zakt (als iemand op de rug slaapt), door een verstopte neus of vergrote keelamandelen. Zo raakt de opening naar de luchtpijp geblokkeerd en moet de ingeademde lucht zich door een vernauwde ingang naar de longen wringen. Dat levert snurkgeluiden op.

De risico’s
Snurken is vervelend voor de snurker zelf en bedpartner, maar er is meer. Snurkers hebben een grotere kans op het ontwikkelen van gezondheidsklachten. Bovendien kan ernstig snurken een symptoom zijn van het obstructieve slaapapneu ofwel OSA. Bij een OSA valt tussen het snurken de ademhaling stil, waardoor het zuurstofniveau in het bloed daalt. Daar kunt u flink ziek van worden.

Redenen genoeg dus om alert te zijn. Een ernstig snurkprobleem moet onderzocht worden door een specialist, zoals een longarts, KNO-arts of neuroloog, aangesloten bij een Slaapwaakcentrum.

De oplossing: MRA
Wilt u van uw snurkprobleem af? Dan kan het Mandibulair Repositie Apparaat (MRA) helpen. Dit is een op maat gemaakte kunststof beugel, die u ’s nachts draagt. De MRA trekt de onderkaak enkele milimeters naar voren: zo wordt de luchtpijp verder geopend en verdwijnt de oorzaak van snurken.

Volledig digitaal gemaakt

In onze praktijk wordt de MRA volledig digitaal gemaakt, waarbij gebruik gemaakt wordt van een kleine mondcamera. Dat werkt wel zo comfortabel, nauwkeurig én snel: na twee afspraken is de MRA klaar om gedragen te worden.

Sinds tijden weer lekker slapen
De ervaringen met een MRA zijn zeer positief. Soms is het even wennen in de mond en hebben mensen een wat strak gevoel in de kaken, maar dat is meestal na een paar dagen verdwenen. Onze patiënten melden vooral dat ze na één nacht al effect merken, sinds tijden slapen ze weer lekker. Die ervaringen worden bevestigd door wetenschappelijk onderzoek: een MRA is bij een groot deel van de dragers succesvol.

Vergoedingen
Zorgverzekeraars vergoeden een MRA in bepaalde gevallen. Ze hanteren daarvoor de Apneu/Hypopneu Index ofwel AHI. Als de longarts, KNO-arts of neuroloog bij u een slaapapneu/OSAS vastgesteld heeft met een AHI hoger dan 5, wordt een MRA uit de basisverzekering vergoed. Heeft u last van snurken, dan vergoeden sommige zorgverzekeraars de MRA gedeeltelijk.

Meer weten of afspraak maken? Bel 0172-444901